Kun sinut on valittu kansainväliseen vaihtoon

Ulkomaanjakso osaksi tutkintoasi

Keskustele työssäoppimisen ohjaajasi ja ryhmänohjaajasi kanssa siitä, mikä opintojen vaihe ja mikä opintokokonaisuus (tai sen osa) on soveltuvin ulkomailla suoritettavaksi. Keskustelkaa asiasta myös kansainvälisyysvastaavan kanssa.

Valmentautuminen

Vaihtoon osallistuville järjestetään yhteinen valmennuspäivä vuosittain loka-marraskuussa. Jokainen ulkomaan vaihtojaksolle lähtevä suorittaa ennen lähtöä myös valmennuskurssin Moodlessa. Kurssilla käydään läpi kohdemaan kulttuuriin liittyviä erityispiirteitä, vieraan kulttuuriin kohtaamista sekä valmistaudutaan lähtöön. Lisäksi kaikkien lähtijöiden tulee opiskella kohdemaan kielen alkeita itsenäisesti tai esimerkiksi kansalaisopiston/aikuislukion järjestämillä kursseilla.

Ulkomaanjakson kustannukset ja rahoitus

Apuraha kattaa useimmissa tapauksissa matka- ja majoituskulut. Tämän lisäksi sinun kannattaa selvittää KELAlta mahdollisuutesi saada ulkomaan asumislisää vaihtojaksosi ajalta. Tämän lisäksi Sedu maksaa sinulle ulkomaan ateriakorvausta vaihdon ajalta. Sitä maksetaan 6 euroa 5 päivältä viikossa

Jokainen vaihtoon lähtevä tarvitsee lisäksi omaa rahaa jakson ajalle. Säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Rokotukset ja muut terveyteen liittyvät kysymykset

Selvitä kouluterveydenhoitajalta, mitä rokotuksia tarvitset kohdemaassasi. Elintarvikealalla samoin kuin sairaalatyössä saatat tarvita myös salmonella-todistuksen.

Luvat

Jos olet muun maan kuin Suomen kansalainen, tarkista ja hoida mahdolliset luvat ja viisumit ajoissa. Voit selvittää tarvittavat asiakirjat kohdemaan lähetystöstä. Joillakin aloilla, kuten sosiaali- ja terveysalalla vaaditaan rikosrekisteriote Suomesta.

Passi

Varmista, että sinulla on voimassa oleva passi. Huomioi, että joissakin maissa passin tulee olla voimassa vielä jonkin aikaa matkan jälkeen. Ota ulkomaanvaihtoa varten passistasi muutama kopio matkalle mukaan.

Vakuutukset

Sinun tulee hankkia Kelalta Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti on ilmainen. Jos omaat verkkopankkitunnukset, kortin tilaus onnistuu osoitteessa: www.kela.fi Kortin voit tilata myös käymällä paikallisessa Kelan toimistossa.

Koulun puolesta sinulla on tapaturma- ja vastuuvakuutus työaikana. Matka-, sairaus- ja vapaa-ajanvakuutukset sinun tulee hankkia omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Alennuskortit

Hanki mahdolliset alennuskortit kuten ISIC (kansainvälinen opiskelijakortti) sekä VR:n opiskelija-alennuskortti, jos liikut junalla kotimaassa esim. lentokenttäpaikkakunnalle.

Matka- ja asumisjärjestelyt

Oppilaitoksen hankerahoituksella liikkuvien opiskelijoiden matkaliput tilataan yleensä oppilaitoksen kautta ja majoitus kohdemaassa pyritään järjestämään vastaanottavan tahon avulla. Omatoimisesti liikkuvat opiskelijat hankkivat itse matkalippunsa ja majoituksen

Pankki- ja raha-asiat

Suunnittele, miten hoidat raha-asiasi ulkomailla (mahdollinen valuutanvaihto, luottokortti / Visa Electron). Matkassa pitää olla mukana myös riittävä määrä käteistä rahaa ensimmäisille päiville. Tallenna kännykkääsi numero, johon voit soittaa kortin kadotessa. Kirjaa tämä numero myös pariin muuhun paikkaan.

Mieti, mitä kaikkia rahoituslähteitä sinulla on käytössäsi ulkomaanjakson ajalle (oppilaitoksen apuraha, säästöt, Kelan opintoraha asumislisä ja opintolaina). Keskustele raha-asioista myös vanhempiesi kanssa.

Yhteydenpito kotimaahan jakson aikana

Koulutuskeskus Sedussa kansainvälisyysvastaavat ja työssäoppimisjakson ohjaajat hoitavat kotimaasta käsin tapahtuvan opiskelijan ohjauksen vaihdon aikana. Muista lähettää tekstiviesti heti tai viimeistään seuraavana aamuna kv-vastaavalle, kun olet päässyt perille. Sitten pidetään viikoittain yhteyttä sähköpostilla tms. Ja aina jos ongelmia ilmenee, ota yhteys kv-vastaavaan.

Ulkomaan jakson peruuntuminen tai keskeytyminen

Ulkomaan vaihtoa koskevien sopimusten allekirjoittamisen jälkeen vaihdon peruutus on mahdollista kuluitta vain pakottavista syistä kuten sairaustapauksessa. Muussa tapauksessa vaihtonsa peruuttanut tai keskeyttänyt sitoutuu palauttamaan hänelle maksetut apurahat.